tisdag 14 september 2010

För barn är det inte en fråga om glasögon går sönder utan när

I en rapport från Majblomman ”om glasögon och barn”, konstateras att glasögon bör vara en rättighet för alla barn. Jag kan bara beklaga att det tyvärr inte är så. Blekinge är inget undantag. Det är få landsting som subventionerar glasögon efter den dag barnet fyllt sju år, trots att en fullgod syn är mycket viktigt för inlärningen i skolan.

I Landstinget Blekinge beviljas 500-1000 kr till glasögon till
och med sju år och 300kr till och med nitton år Det är rimligt att alla barn garanteras glasögon och då är dessa summor en droppe i havet. Konsekvensen av att inte kunna se bra är att det blir svårt att hänga med i skolan, psykosomatiska besvär som huvudvärk, trötthet och koncentrationssvårigheter kan leda till att de går ut grundskolan med allför bristfälliga kunskaper och får det svårt senare i livet.

Det skulle vara klädsamt om Landstinget Blekinge ändrade dessa barns förutsättningar och ikläder sig rollen som föredöme och införde rimliga bidrag. Det är ju så att om vi ska kunna fortsätta att se oss själva som just föredömen när det gäller välfärdspolitik måste situationen för dessa ekonomiskt utsatta barn förbättras. Jag delar Majblommans krav att beakta synhjälpmedel som medicinsk behandling eller hjälpmedel för en funktionsnedsättning.

En både mänskligt och ekonomiskt lönsam samhällsinvestering för framtiden borde vara att barn och skolungdomar garanteras glasögon när behov föreligger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar