tisdag 13 juli 2010

Tydligare uppdrag och aktivare politiskt ledarskap krävs om beslut ska förverkligas, visar forskaren och politikern Bengt Göransson (FP)

Jag delar Bengt Göranssons uppfattning i frågan, därför har jag lämnat en motion till Ronneby kommunfullmäktige utifrån hans intentioner.

Forskning visar att genomförande av vissa beslut i en organisation ofta är problematiskt. Det gäller inte minst de beslut som är fattade av ledningen, men som ska genomföras av medarbetarna långt ut i en stor organisation. För vårt fullmäktige kan det sammanfattas ungefär så här:

Ansvarig för genomförandet av givna uppdrag framgår inte alltid av fullmäktiges underlag. Ibland är det självklart men inte alltid. Då kan det inträffa att alla berörda verksamheter inte får uppdraget.

Verksamheten som ansvarar för genomförandet upplever resursbrist och prioriterar på egen hand ”inom budgetramar”.

Tidplaner för genomförandet saknas ibland.

Den brist på strukturering som ibland kan föreligga gör det svårt för oss som är ledamöter av fullmäktige att ha kontroll på hur lämnade uppdrag effektueras.

Således borde uppdrag fullmäktige ger olika verksamheter konsekvent struktureras enligt följande grundmall:

•Syftet med uppdraget
•Målet med uppdraget
•Medel som finns disponibla med uppdraget
•Tidplan för uppdragets återrapportering och eventuella krav på delrapportering
•Vilken verksamhet/befattningshavare som är huvudansvarig om det omfattar fler verksamheter

Därför behövs en rutin för systematisk uppföljning av att återrapporteringen verkställts. Lämpligen kan detta göras i samband med avstämningen av ej besvarade motioner. Här finns en betydande förbättringspotential, som tillvaratas genom tydlighet i lämnade uppdrag och inte minst av ett aktivt politiskt ledarskap.

Med de föreslagna förbättringarna får kommunfullmäktige en rimlig garanti för att beslut genomförs på ett från demokratisk synpunkt säkert sätt. Förbättrade rutiner bör också bidra till att höja effektiviteten i genomförandeprocessen. Att demokratisk säkerhet och effektiv användning av skattepengar går hand i hand vore väl något att fundera på.

Utifrån ovanstående föreslår jag följande.
Att fullmäktige ger kommunfullmäktiges presidium i uppdrag att föreslå en detaljerad mall enligt förslaget ovan, och som därefter bifogas varje uppdrag fullmäktige ger olika verksamheter.

Att medel för framtagande av uppdraget tas ur befintlig budget för löpande verksamhet.

Att avrapportering sker vid ordinarie decembersammanträde 2010, för att kunna gälla från 2011.

Nu vet jag ju att tidsramen inte håller eftersom det där med demokrati tar väldigt lång tid. Jag hoppas bara att vi vinner valet så kan detta sättas i verket inom en rimlig framtid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar