tisdag 6 juli 2010

Var fjärde säger sig drabbad av vårdskada


EU-kommissionen publicerade för ett tag sedan en enkät som visar att nära en fjärdedel av de svarande eller deras familjemedlemmar säger sig ha drabbats av en vårdskada i hälso- och sjukvården. Högst i denna så kallade Eurobarometer låg de svarande från Danmark, Sverige, Lettland och Nederländerna, där mer än 40 procent svarade ja på frågan om vårdskador i familjen. I Sverige säger bara en tredjedel att de rapporterade skadan. Två tredjedelar av de upplevda skadorna rapporterades alltså inte.

När de intervjuade fick frågan om de trodde att de kunde bli skadade av sjukhusvård svarade 36 procent av de tillfrågade i Sverige att det var troligt att de kunde drabbas av en vårdskada. Genomgående i hela enkäten är att de svenska svarande är mindre oroliga för vårdskador än i EU-medborgaren i genomsnitt.

Trots allt anser 90 procent av de svarande att kvaliteten på den svenska hälso- och sjukvården är god. EU-snittet ligger här på 70 procent. Svenskarna värderar välutbildad personal, frånvaron av väntetider och närhet till sjukhus och läkare högre än andra EU-länder. Valfrihet och skydd mot vårdskador värderar de svenska intervjupersonerna lägre än genomsnittet för EU. (Undrar varför?)

Eurobarometer konstaterar att siffrorna är uppseendeväckande, eftersom hälso- och sjukvården ska hjälpa patienterna och inte skada dem. Eurobarometer gör ingen analys av varför siffrorna ser ut som de gör. Alla enkätsvar kommer från intervjuer hemma hos de svarande. Runt 1 000 intervjuer genomfördes i Sverige, liksom i absoluta merparten av EU-länderna.

Enligt Sveriges kommuner och Landsting

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar