onsdag 18 augusti 2010

Del ett

Ett av underlagen för hur landsting och kommun skall organisera vården inom sin region/distrikt finns i den offentliga utredningen, SOU- Vårdens svåra val 1995:5.
Detta parlamentariska beslut utgör en uttalad ståndpunkt att prioritera vården i livets slutskede. Flera utredningar har redovisats under åren och i den senaste från 2009 om en nationell cancerstrategi finns förslag om strategier för utveckling av den palliativa vården.

Cirka en tredjedel av alla som avlider i vårt land har behov av specialiserad palliativ vård med allt från kvalificerad smärtlindring till psykosocialt stöd. Det är alltid patentens symtom och behov som ska vara vägledande för vården inte vårdens organisation. Där av dessa funderingar.

Är 10 vårdplatser för specialiserad/avancerad palliativ vård i sluten vårdform i Blekinge optimalt när det totala antalet avlidna är ca 1700/år?
Som en jämförelse kan nämnas att i Kronoberg finns 55 vårdplatser baserade på ca 1850avlidna, Kalmar har 50 vårdplatser baserade på ca 2800 avlidna och Halland har 294 vårdplatser baserat på ca 2800 avlidna enligt Palliativguiden 2010 som är sammanställt av nationella rådet för palliativ vård.

De 10 vårdplatser som i dagsläget finns i Blekinge håller en mycket hög klass, dessvärre har neddragningar genomförts, bl. a i Ronneby Kommun. Frågan som då infinner sig är, finns det en genomtänkt analys av behoven av palliativ vård via samverkan mellan kommunerna och Landstinget Blekinge?

I de flesta delar av vårt land finns en större andel hemsjukvårdsplatser än slutensjukvårdsplatser, vilket är rimligt utifrån patientens behov och deras önskemål om var de vill vårdas i livets slutskede, men för att det skall finnas en reell möjlighet för människor att välja vårdplats bör det också finnas god tillgång till slutenvårdsplatser med hög kompetens. Jag vet att det är svårt att säkert uttala sig om hur stort behovet av platser för specialiserad/ avancerad palliativ vård är i Blekinge men jämfört med andra delar av Sverige ter det sig en smula underligt att Blekinge har så få.

Det bör understrykas att eftersom Landstinget Blekinge strävar efter jämlik vård bör det i konsekvensens namn också innebära lika vård i livets slutskede oavsett om man bor i Kalmar, Kronoberg, Halland eller Blekinge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar