fredag 3 december 2010

Rättvis vård gäller inte alla.

Det har hänt mycket de senaste 20 åren. Som patient har man fått en mycket starkare ställning i vården. Framför allt för att lagen har skärpts så att en rad skyldigheter för vårdgivare och vårdpersonal har skrivits in i sjukvårdslagstiftningen.

Dessa patienträttigheter handlar bland annat om krav på kvalitet, säkerhet och trygghet, men också om bemötande och integritet, att jag som patient ska får viktig information och möjlighet att välja. Ändå så är det stora skillnader i väntetider, medicinsk behandlingspraxis och förekomst av vårdrelaterade skador över hela landet.

I Blekinge har hälso- och sjukvården höga ambitioner. Vi talar ofta om att vården skall vara rättvis och tillgänglig oavsett var i Blekinge man bor. Alla medborgare och patienter ska känna trygghet i att alltid få en bra vård, oavsett ekonomiska resurser, och att individens tillgång till vårdinsatser ska vara oberoende av kön, enisk ursprung eller ålder.

Är det så? Nej jag tror inte det. Jag syftar på att alla inte kan åka kollektivt eftersom kollektivtrafiken inte finns överalt i Blekinge. Då är man hänvisad till bilen men med lägre milersättning än oss politiker, 13 kr till de som måste uppsöka sjukvåreden och 29 kr till politikerna. För mig är det ingen rättvisa.

Det är säkert ingen nyhet men det finns utvärderingar och uppföljningar gjorda av Socialstyrelsen som ex visar att kvinnor i betydligt större omfattning än män, uppsöker läkare och oftare drabbas av kvalitetsbrister och problem i vården. Ett annat exempel är depression, som ofta drabbar kvinnor, men det är männen som står för större delen av de fullbordade självmorden.

Jag menar att vi måste fundera på Vilka behov finns? Vad kan vi ge? Och vad har vi råd med? Här har sjukvården mycket att arbeta med då det är upp till de enskilda landstingen och regionerna att arbeta i riktning för jämställd vård.

Vår uppgift att komma till rätta med omedvetna fördomar är alltså en inte alltför enkel uppgift, det är lätt att missa de små tingen. Inte desto mindre är det nödvändig att förbättra vårdens kvalitet för alla, oberoende av var i Blekinge man bor, vilket kön, vilka ekonomiska resurser, enisk ursprung eller ålder man har.

Vi måste våga uppmärksamma och motverka skillnader i hela vårdens bemötande. Det är då vi kan säga att i Sverige och i här i Blekinge får alla patienter lika vård på lika villkor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar