måndag 28 juni 2010

Deltidsarbetande kvinnor morgondagens fattigpensionärer?

För en flexibel arbetsmarknad där alla kan bidra med just det man kan, är det viktigt att möjligheten till deltid finns. Flera exempel på vikten av en varierad arbetsmarknad är arbetsförmåga, studier och familjeförhållanden. Ur ett arbetsgivarperspektiv, framför allt i en lågkonjunktur finns det måhända inget ekonomiskt utrymme att anställa någon till 100 %.

När deltidsarbete är självvalt, planerat och båda parter är överens fungerar arbetsmarknaden och dess teori om tillgång och efterfrågan på arbetskraftsutbud. Men när individen endast erbjuds en deltidstjänst, trots önskemål om heltid, överensstämmer inte tillgång och efterfrågan.

Arbetsgivare inom offentlig sektor erbjuder inte mer än deltid på många områden. Detta gäller då oftast områden med företrädesvis kvinnor anställda. Det handlar oftast om vård- och omsorgsarbeten. Mer sällan erbjuds deltid inom yrken som t.ex. teknisk förvaltning, vaktmästeri och så vidare.

Pensionsdagen ter sig tämligen avlägsen för många nyblivna föräldrar och av förklarliga skäl inte aktuell i den fasen av livet. Deltidsarbete, självvalt eller ofrivilligt, får konsekvenser, den totala livsinkomsten blir lägre, vilket även får till följd att ersättning vid sjukdom, a-kassa och pension blir sämre. Detta kan i sin tur leda till att kvinnor får ett ökat beroende av partner eller stat för sin försörjning.

Av de som tar ut pension i dag så får kvinnorna ca 60 % av vad männen får. Därför finns det många frågor som är värda att ställa men kanske svåra att besvara. Ska den person i en familj som tar större ansvar för barnen få mindre att röra sig med som pensionär? Vad händer vid en skilsmässa? Hur skall man kompensera för inkomstbortfall som påverkar pensionen? Vilket ansvar har arbetsgivaren för att erbjuda möjlighet till heltid? Har offentlig sektor större ansvar?

Utifrån ovanstående resonemang vill jag lyfta frågan, öppna upp för debatt men framför allt synliggöra problematiken med deltidsarbete. Frågan man måste ställa sig är, kommer dagens deltidsarbetande kvinnor att bli morgondagens fattigpensionärer?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar