tisdag 8 juni 2010

Mycket har gjorts men det måste bli bättre

I Sverige är det totala nyföretagandet bland kvinnor ca 50 % lägre än i övriga Västeuropa. Detta medför i sin tur att jobb och välfärd inte utvecklas i en önskvärd takt. Därför måste frågan aktualiseras så att tryggheten för företagare utökas.

Som egenföretagare är tillvaron bitvis osäker med många utmaningar, detta i sin tur medför att valet att låta bli att starta egenföretag, även om idén är god väger tyngre än att starta. För många med familjeansvar blir otryggheten ett oöverstigligt hinder i strävan att få sätta sina idéer i verket. Visserligen har det genomförts flera regelförändringar och företagandet har generellt stärkts men det räcker inte om man vill öka möjligheten för just kvinnors och deras företagande.

Det är inte någon nyhet att kvinnor oftast är dubbelarbetande, här skulle enskilda företagare och fåmansbolag gynnas om ett starkare skydd genom socialförsäkringen genomfördes. I en utredning har följande förslag lagts fram, föräldraersättning för hushållsnära tjänster vid sjukt barn, något som skulle gälla alla föräldrar oavsett anställningsform. Förutom småföretagare skulle även ensamstående föräldrar gynnas i sitt livspussel. Detta stärker tryggheten för alla och svarar särskilt upp mot kvinnliga företagares behov. I utredningen föreslås även förmånligare beräkningsgrunder för företagare vid sjukdom och arbetslöshet, de nuvarande reglerna gör småföretagare särskilt utsatta.

På sikt skulle det också gynna välfärden då fler arbetstillfällen tillskapas. Om vi i Sverige hade lika många kvinnliga företagare som manliga skulle vi vara i topp inom företagandet i världen. I Sverige har vi ett bra utbyggt socialförsäkringssystem men för små och nystartade företag kan mycket mycket mer önskas, därför måste alla förslag beaktas som gynnar nyföretagande och då gärna för kvinnor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar