fredag 18 juni 2010

Hur stort är matsvinnet i din kommun?

Det händer att man ibland får till en och annan motion. Här är en som jag och Roger Fredriksson tillika partikamrat klurat ihop. Om någon finner den användbar så kopiera och klistra. Väl bekommen.

Maten utgör idag den en av de enskilt mest klimatpåverkande faktorerna som vi människor kan påverka och i Sveriges skolor slängs det mat för mellan 200 och 600 miljoner kronor per år. Det visar beräkningar som Naturvårdsverket gjort. Man drar också slutsatsen att det är möjligt att halvera mängden kastad mat genom olika åtgärder.

Svinnet kostar inte bara pengar utan ökar koldioxidutsläppen. En halvering av svinnet från skolköken skulle ge en minskad klimatpåverkan på motsvarande 10000 till 30000 ton koldioxid per år, enligt beräkningarna.

Troligen finns även samma problem med kastad mat i kommunens skolor samt inom andra verksamheter. För att få klarhet i hur stora volymer som kastas och om det går att minska kostnaderna samt minska miljöpåverkan, förslår vi att kommunfullmäktige uppdrar åt kostenheten att utreda möjligheten till minskat matsvinn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar