onsdag 9 juni 2010

Införande av tjänstegaranti skulle kunna få Ronneby kommun att snabbt avancera på rankinglistorna

I många kommuner finns i dag så kallad tjänstegaranti vilket innebär att kommunens invånare får en garanti på många av de varor och tjänster som kommunen levererar, ungefär som när man köper en bil eller låter en hantverkare bygga om köket. Kommunens invånare får en tydlig bild över vilken service de har rätt att vänta sig för skattepengarna. Dessutom får man som kommuninvånare lättare att få fel tillrättade.

Exempelvis kan någon som ansökt om någon form av tillstånd få ett brev där förvaltningen bekräftar att ansökan inkommit, berättar om vem som handlägger ärendet och anger den normala handläggningstiden. Behöver en ansökan kompletteras får den sökande besked om detta inom t ex en vecka. Om ett ärende inte kan slutbehandlas inom den utlovade tiden får den sökande besked om orsaken till förseningen.

Man kan säga att en tjänstegaranti tydliggör och garanterar en viss nivå på en tjänst som en del av arbetet med att kvalitetssäkra den kommunala verksamheten. En tjänstegaranti skall inte vara en omskrivning av gällande lagar och författningar utan ett förtydligande av kommunens riktlinjer och tillämpning. Kommunens personal får i sin tur en tydligare bild av sina uppgifter. De får veta vad som är viktigast och vad som förväntas av dem och ej heller få kritik för saker som de inte råder över.

Politikerna får en ökad dialog med invånarna. De blir lättare att styra kommunens verksamhet så att den stämmer med de politiska löften som givits till väljarna. Men den största vinsten är att systemet med tjänstegarantier ökar demokratin genom invånarnas möjlighet att som privat personer komma med synpunkter och klagomål på sådant som upplevs som fel och brister i verksamheten.

Detta gäller till exempel då det som utlovats i garantierna inte uppfylls. Dessa synpunkter kan lämnas exempelvis via hemsidan, e-post, brev, telefonsamtal eller personligt samtal. För att på så sätt skapa förutsättning för en positiv utveckling av kommunen, kvalitetssäkra den kommunala verksamheten och säkra demokratiutvecklingen i Ronneby kommun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar